About Me

My photo
Hey.. Jus cal me N kay.. do enjoy reading my blog :D

Followers

Tuesday, December 16, 2014

Bila selera anak kembali pulih..

bila selera anak kembali pulih

Rasanya bukan N seorang saja yang alami masalah 'anak takmo makan'. Ramai parent kat luar sana berpengalaman perkara yang sama kan.

Syukur sejak kebelakangan ni selera baby asy telah kembali. Banyak juga dia makan. Tak payah pening pening nak suruh makan. Macam mana nak suruh anak makan?? Memang sampai sekarang N takde jawapan sebab baby asy ni ikut mood. Mungkin mood dia sekarang ni nak makan.

Tapi ada juga beberapa langkah yang boleh ikut kalau nak anak berselera makan. Jadi tak jadi itu belakang kira.. Janji kita ni sebagai parents dah cuba yang terbaik.. Lagipun tak salah untuk mencuba..

3 langkah yang N gunapakai untuk naikkan selera makan Baby Asy:


1. Vitamin. Baby asy dah amalkan pengambilan vitamin ni sejak bulan tiga tahun ni. Kebanyakan vitamin kanak-kanak khas untuk yang dah berumur dua tahun ke atas. Jadi takder masalah nak cari kat pharmacy. Champs Vitamin C for kids.

2. Makanan kegemaran. Kenalpasti dulu apa yang anak suka makan. Jadi amat penting untuk perkenalkan pelbagai jenis makanan supaya anak dapat khasiat yang maksimum dan boleh tahu apa yang dia makan. Sediakan makanan kegemaran supaya perutnya terisi. Kalau kami ke Aeon, Baby Asy akan tolak trolley hinggalah sampai ke section makanan sedia dimakan, dia akan tunjuk chicken pop. Tiap kali pergi sana mmg itu yang dia minta, jadi senang untuk N tahu apa yang dia suka makan. Selain dari tu Baby Asy pun suka makan kek coklat dan juga carrot :D

3. Makan berkawan. Baby Asy ni memang suka makan berkawan. Dia tak boleh makan sorang-sorang. Kalau N tengah makan nasi dan dia makan biskut, biskut tu dia akan suap kat N. Kiranya kena makan sama-sama dengan dia. Tak kedekut pun dia, sampaikan kalau budak-budak yang mak jaga ada kat rumah pun ditajanya makanan-makanan or coklat yang dia ada. Mak cakap Baby Asy pemurah..

3 comments:

  1. memang seronok tgk anak makan. macam masuk perut kita sekali. rasa kenyang sama2 ^^ tkasih sharing

    ReplyDelete
  2. macam anak akak yg sulung dulu...memang x jenis makan...minum susu je...almost umur 5 tahun baru serus nak mkn nasi. Anak yg no 2 tak fussy makan, semua mende die mkn tolak batu kayu jer. tapi biaselah budak2 ade ms kalo terlebih minum susu..mkn tak beriya..lgk satu kene suapkan makan. baru laju skit mkn...vitamin pun tak pernh skip kasi...

    ReplyDelete

Jangan malu-malu tinggalkan sekomen dua.. :D