About Me

My photo
Hey.. Jus cal me N kay.. do enjoy reading my blog :D

Followers

Friday, October 31, 2014

Update segmen bloglist bulan november :D

Update peserta SEGMEN: Kapas Putih November Bloglist. Jom blogwalking semua. Ramai dan meriah. Sesiapa yang tak join lagi, jom join cepat-cepat. Masih sempat untuk join :D

http://ceritaejoy.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://sayasukala.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://ayoikema.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://calrasepatrick.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://www.aimisyahirah.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://blogparihh.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://ctfaezatun.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://www.mialiana.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://mama3farhanah.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html

http://khudri2337.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://hidayuayumie.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://realiticikpin.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://bilabbercerita.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://jombercontest.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://madey09.blogspot.com/2014/10/selamat-petang-semua-n-nak-start-kumpul.html
http://kataubaid.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://mardiahdiana.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://www.ayuinsyirah.my/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html

http://loveneddy.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://suriaamanda.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://concretejavaroses.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://fuzamusa.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://khairunnisa3020.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://www.fydanoh.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://vitamineshoppe.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-nvember-bloglist.html
http://gionuhan.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://paigecaiden.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html

http://invisiblenote.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://ummi2m2s.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://www.cekgunorazimah.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://izzeyda.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://acikwatie.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://coretancikfafa.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://firzanahazhar1.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://tizz-tiranah.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://fatihazainal.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html

http://www.mamaniza.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://dielacraft.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://dapurjirankuberasap.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://nabihahyunus.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://akifimtiyaz3.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://officalmissyana.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://kasut-rantau.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html
http://hanwoohwan.blogspot.com/2014/10/segmen-kapas-putih-november-bloglist.html

Photo editor app on my android

N ni tak lah berseni sangat. Tapi N suka seni walaupun masa sekolah SPM dulu tak ambil seni.. Urmm. Bila imbas balik nyesal pula tak ambil test tambahan seni.. huuhu

N ni suka sangat tangkap gambar dan menjadi kebiasaan lepas tangkap gambar of course lah gatal tangan nak edit gambar. Dah kata muka tak cantik cam Anzalna kan, jadi haruslah touch up kasi cerah dan smoothkan gambar so that tak nampak cacat cela kat wajah.

Dalam masa yang sama juga N suka scrapbooking or collage. Kalau sebelum ni N kena transfer gambar dari hp ke pc untuk edit. Software yang N gemar guna adalah Photoscape. Memang dari dulu sampai sekarang photoscape yang paling senang nak guna selain dari photoshop yang complicated dan berat.

Tapi, bila dah ada hp baru.. tak baru sangat sebab beli second hand je. Hadiah dari papa :D.. N cuba cari app yang boleh diguna pakai untuk edit gambar. Dan nahhhhhhhhh... jumpa satu.. PHOTO GRID

Memang sangat puas hati la guna PHOTO GRID ni. Sangat senang. Kalau dulu nak edit kena transfer masuk dalam PC tapi sekarang ni dah tak payah susah-susah. Boleh edit terus je dalam HP sebab HP dah upgrade. Gila ketinggalan N ni.. huhu

Photo editor app on my android

Gambar N kat atas adalah hasil daripada salah satu setting yang ada dalam camera hp N. Namanya pop-art, nanti ada masa N cerita pasal camera phone setting ni. Cantik sangat hasilnya. Muka N tukar jadi kartun. Tapi collage kat atas ni N guna PHOTO GRID.

Photo editor app on my android

What is the awesome photo editor that i used on my android??

Would you care to know?

Its PHOTO GRID..

Apa yang best sangat pasal PHOTO GRID ni??

Photo editor app on my android

Kebanyakan application photo editor tentu akan ada sticker. Jadi Photo Grid pun ada jugalah sticker. Tapi ada setengah sticker kene download duluu sebelum nak guna. Tapi jangan risau, semuanya free.

Photo editor app on my android

Apa lagi yang menarik dalam Photo Grid ni??

BACKGROUND
Untuk buat collage or scrapbook guna pg ni, kita boleh pilih banyak jenis background. Dah beberapa bulan N download PHOTO GRID ni dan boleh kata N guna setiap hari tapi N masih tak sempat nak guna ke semua jenis background. Tapi berharap pg akan buat lagi banyak background yang baru :P

FILTER
Pastu untuk edit gambar pun ada. Nak buat style apa semua pun ada. Kalau takmo guna filter, nak adjust sendiri pecahayaan dan color pun tak jadi masalah.

RATIO
Size untuk canvas collage boleh pilih nak besar mana.. 

Photo editor app on my android

FONT
Font dia pun banyak. Ada cecah 20 lebih kot.. Dari yang formal sehinggalah yang fancy semua pun ada. Shadow dan line untuk font pun ada..

FONT COLORS
Walaupun tak banyak pilihan tapi ianya tak jadi masalah..


Photo editor app on my android

FILTER
Okay lagi sekali nak cerita pasal filter or photo adjustmen. Kalau nak buat collage guna photoscape dalam PC, N mesti ada masalah nak edit setiap gambar yang N letak dalam collage. Tapi kalau guna PHOTO GRID ni, N tak payah susah-susah nak edit dulu gambar tu dan save. Bila guna pg ni gambar tu kita boleh on the spot edit.

CROP
Dan bukan boleh edit cahaya and filter bagai on the spot, nak crop terus masa tengah buat collage pun tak jadi masalah. Part nilah yang N paling suka pasal PHOTO GRID ni.

QUALITY
Dan lagi satu pasal kualiti gambar memang superb sebab gambar boleh disimpan dalAm bentuk HD.. Jadi kualiti gambar memang takkan lari punya.. 

-----------------------------------

Masih belum ketinggalan untuk you all yang tak join lagi segmen bloglist bulan november kapas putih.. Tamat jam dua petang kejap lagi :D. Klik banner kat bawah untuk join..

Thursday, October 30, 2014

Cake decoration - cartoon theme

Sekarang ni boleh jumpa banyak jenis kek dengan tema yang sangat pelbagai. Yang kat bawah nilah contoh kek zaman sekarang. Macam-macam ada.. Cake deco kat bawah ni student N yang buat. N tangkap gambar kat bilik cake deco derang..

theme cake

Under the sea NEMO and tazmania

Selalunya tema kek kartun cam gini sangat popular untuk meraikan event yang melibatkan kanak-kanak.

cartoon theme cake

Madagascar and how to train a dragon

Cerita-cerita kartun kat TV or wayang pun sangat banyak.

fancy wedding cake

Yang ni pula wedding cake.. 

Wedding cake ni memang N suka sangat sebab colorful dan cake dia ada renda-renda beralun. Nampak sangat fancy.

Wednesday, October 29, 2014

Anak mama Asyraa ??

Ehh tetiba je N ada anak pompuan you all.. Yang gegirl tu anak yang mertua jaga. Dan yang lagi sorang tu budak mengada. Siap bertocang dua kat kepala, jangan main-main..

Anak mama Asyraa ??
Baby Asyraf ke Baby Asyraa ni?? konfius

Malam tadi punya cerita la, tengah mertua nak ikat rambut gegirl Hasanah ni, Baby asyraf pun sibuk juga nak suruh diikat rambutnya. Mengamuk dia kalau maktok dia tak buat. Sudahnya, dapat la dua tocang kat kepala.. Seronok selfie lagi. Sabar je la okay

Dalam setengah jam juga la tocang ni bertahan kat atas kepala dia..

Tuesday, October 28, 2014

Short trip to kedai..

Baby asy ni pantang kalau kata nak ke kedai. Dialah yang paling excited. Sebab kat kedai kan ada macam-macam. Barang-barang favourite Baby asy bila ke kedai:

Coklat bar kecik
Air kotak milo @ lain-lain

Ini adalah dua barang yang selalunya baby asy akan dapat bila ke kedai. Selalunya dia akan dapat satu je, budak-budak kecik sekarang takleh ajar beli barang banyak-banyak especially barang mainan. Baby asy memang takkan dapat barang mainan bila g kedai. Memang takmo ajar, sebab kalau dah terbiasa N juga yang susah nanti.. hohooo

Short trip to kedai..

Tapi kali ni bila pergi baby asy kena tinggal dengan mama dalam kereta.. hehe.. jadi tak dapatlah apa-apa habuan.. huhu..

Short trip to kedai..

Tapi Maktok dia taklah kejam sangat tak bagi apa. Lepas beli barang kat kedai kami singgah beli pisang goreng dan kuih muih untuk minum tengah hari :D

Anak you all excited tak bila g kedai?? Apa barang yang derang selalu dapat?

Segmen Awesome Blogger Bloglist


Segmen Awesome Blogger Bloglist bakal berlangsung dari 24 Oktober 2014 hingga 30 Oktober 2014. Tujuannya untuk mengumpul para blogger untuk disenaraikan dalam bloglist blog ini sambil berblogwalking ke blog para blogger. Semua yang join akan disenaraikan dalam bloglist 'AWESOME BLOGGER'.

Syarat-syarat
  • Follow blog Invisible Note
  • Like facebook Invisible Note
  • Buat entri bertajuk Segmen Awesome Blogger Bloglist
  • Copy coding dalam entri INI dan publishkan
  • Copy URL entry dan pastekan di ruangan komen entry INI
  • Siap

Tambahan (optional)
  • IM baru buat instagram, kepada yang sudi boleh follow instagram invisiblenote

Semua blogger akan disenaraikan dalam bloglist dari bulan November hingga Disember 2014. Senarai peserta segmen juga akan disenaraikan dalam entry selepas tamat tarikh segmen. Berharap mendapat sambutan. Terima kasih semua :)

credit to mialiana.com

Monday, October 27, 2014

Drypers baby

Ni buat pertama kalinya Baby Asy dapat Drypers T shirt gift. Sebenarnya sebelum ni ada offer T shirt gift ni dalam Drypers tapi asyik tak berkesempatan je nak dapat. Bila ada offer, mesti stok dah habis atas rak supermarket.. Takpun, stok dryper kat rumah dah mencukupi.


Anyway, Drypers T shirt ni memang best. Kain dia berkualiti. Baby Asy suka je pakai sebab ada cat kat T shirt ni.. Jangan tak tau semua, Baby Asy pencinta kucing dan dia suka buat bunyi kucing. Kelakar sangat sebab bunyi kucing dia versi mengada-ngada. Tak berkesempatan nak ambil video masa dia tengah mengkucing.. :D

Meh tengok juga Dugro Baby Star Gift Set..

Friday, October 24, 2014

Waroeng Penyet, MBO Klang..

Beberapa minggu lepas N dan parents ke Waroeng Penyet.

Waroeng Penyet Citta Mall Klang..

Kami order ayam penyet dan daging penyet. Dan komen N... Rasanya memang terangkat. Sedap bangat. Yang istimewanya adalah dagingnya yang terlerai, mudah dimakan, lembut tetapi dalam masa yang sama crispy kat bahagian luar. Sosnya pun memang layan.

Walaupun servicenya agak kelam kabut sebab tak cukup staff, tapi makanan penyet-penyet dia memang marvelous. Papa dan mama memang selalu sangat makan kat sini. N pula first time dan N bagi 5 star untuk rasanya :D

Baby asy pun makan banyak... Tapi kami tetap tapau bawa balik sebab papa makan sedang-sedang, mama tak makan banyak sebab tak lapar dan N pula baru lepas makan kat rumah mertua.. :P

Lain kali nak pergi lagi.. Opss lagi satu, harganya standard. Tak mahal tak murah. Satu hidangan penyet tu kurang dari RM10 kalau tak silap tanpa nasi.

Mama and baby asy wefie

Baby Asy sekarang ni dah pandai selfie you all.. Nampak je muka dia kat skrin HP terus dia nak snap. Siap dah bising-bising ayah dia sebab mamanya ajar benda merapu-rapu. Kata ayahnya lagi baiklah ajar anak ABC ke Alif Ba Ta ke.. Haaaa Tapi kalau dah mamanya kaki dan gila selfie, anaknya haruslah menjadi follower setia :D

Mama and baby asy wefie

Baby Asy ni memang susah nak tangkap gambar dia.. Gila kedekut muka budak ni, tapi kalau selfie memang dia laju. Jadi kalau nak tamgkap gambar dia, kami kena wefie dan dengan syarat dia yang akan snap. Boleh tak gitu??? Nak taknak mama ikutkan je. Kadang-kadang tu memang geram sebab bila dia snap, gambar jadi blur sebab dia bergerak.. Dalam 10 gambar mungkin separuh je yang menjadi. Hurmm okay la tu kan dari takder gambar langsung.. Dan paling best kalau dia buat memek muka.. Memang kelakar. Kecik-kecik macam ni comel la kan.. Bila dah besar nanti.. Hurmm Comel juga la kot kalau dia ikut muka mama dia kan.. hehe

Thursday, October 23, 2014

Segmen | Aimifiqa Garden Bloglist

Jon join segmen bloglist ni..


Segmen yang senang bangat.. Jom klik banner untuk join :D

N pilih:

Caterpie

-------------------------------------
Selingan:

Jangan lupa join SEGMEN: Kapas Putih November Bloglist. Tamat hujung bulan October

Asy and chocolate cake, capture the memory

Haiii hope it is not too late to wish all of u a happy morning!! Semestinya hari ni N sampai agak lewat sikit ke office. Update ni pun lepas habis jaga exam. Boleh pula N terlupa tugas N pagi ni, siap bangun lewat lagi.. Tapi nasib baik last minute N ingat dan sampai on time sebab jalan sangat lengang. Sukanya kalau setiap pagi macam ni kan..

Okay, sebenarnya nak cerita pasal budak sorang ni. Terpanjang pula mukadimahnya.. huhu.. Baby Asy ni suka sangat makan cokelat. Jadi cake cokelat ni pun  dia suka asalkan ada cokelat. Chocolate fudge yang tutup cake ni pun sangatlah tebal. Tu yang seronok sangat budak ni membaham cake ni.

Budak kecik macam ni kalau makan comot-comot gini memang comel, ada cokelat celah gigi pun comel gak.. Jadi, tengah-tengah comel ginilah nak kena tangkap gambar. Sementara dia kecik ni lah kalau boleh N nak kumpul seberapa banyak memori dengan dia. Sebab bila dah besar, tak mungkin suasananya sama macam  masa zaman kecik sekarang ni :D

Masa makan gini, haruslah sexy sebab kalau terkena baju sure susah nak hilang.. Pastu sure tukang basuh bising gila, bebel satu hari satu malam tak sudah.. Ayahnya la tu. huhu

capture the memory

Well, u all yang ada anak tu. Apa yang anak u all suka makan?? Kalau makan comot-comot tak macam baby asy?

Ada gambar?? Post la kat blog, kita share ramai-ramai kecomelan derang :D

-------------------------------------

Selingan:

Jangan lupa join SEGMEN: Kapas Putih November Bloglist. Tamat hujung bulan October

Tuesday, October 21, 2014

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST 2014

Dah lama tak join segmen.. Segmen yang mudah lagi senang haruslah join :D


klik banner kalau nak join

Tuan tanah cari 20 orang je.. Jom join meriahkan suasana :D

----------------------------------------------------------------

Selingan:

Dah alang-alang nak join segmen kat atas, janganlah lupa untuk join segmen yang N buat ni juga. Bloglist ni untuk bulan november dan segmen ni akan tamat hujung bulan october :D. Klik banner kalau nak join

Morning..

Hai Malaysians... N just wanna wish you a happy working day :D

Have a nice working day

Macam ceria je pagi ni kan.. Hahaaa..  Well, sehari sebelum bercuti Deepavali haruslah semangatkan diri untuk bekerja. Lagipun today I have three class, hurmmm.. Today will be the tired day same goes as yesterday. Schedule yang sama class back to back. Boleh semput rasa dada dan kaki bakal lenguh. I will be standing for 4 hours without sitting and another 2 hours on the evening. Dah nak wat camner kalau kena ajar subject praktikal. Nasib baik my throat dah okay sikit, tapi semalam dah macam goyah sebab N g tibai marah bebudak ni. Bese derang ni, apa yang disuruh tak buat, memang boleh mendatangkan kemarahan. But what ever it is, I able to manage my anger.. :D

Rasanya N dah cerita apa yang bakal berlaku pada N hari ni, kiranya macam dah tahu je apa yang akan terjadi kan.. You all pula macam mana?? Schedule sama juga ke hari-hari??

Anyway, semalam N ada buat segmen bloglist bulan November. Siapa yang tak join lagi, meh join sebelum you all terlupa.. SEGMEN: Kapas Putih November Bloglist

Monday, October 20, 2014

SEGMEN: Kapas Putih November Bloglist

Selamat petang semua!! N nak start kumpul blogger untuk dimasukkan dalam bloglist bulan November.. Jom join... :D

SEGMEN: Kapas Putih November Bloglist

Syarat senang wajib ikut:

Follow blog kapas-putih.blogspot.com
Buat entry dan letak banner kat atas dan backlink segmen
Tinggalkan URL segmen kat kotak komen

Segmen ni berakhir pada 2.00 pm, 31 October 2014.

Berapa banyak penyertaan?? Takder had. Sesiapa sahaja boleh join..

** Tiga orang yang bertuah akan dapat free designated watermark from Kapas Putih :D

------------------------------------------

Terpukau by Astrid

I am really fall in love with this song..


Terpukau by Astrid

Aku memang belum beruntung
Untuk menjatuhkan hatimu
Aku masih belum beruntung
Namun tinggi harapanku

Tuk hidup berdua dengamu
Aku sempurna denganmu
Ku ingin habiskan sisa umurku
Tuhan jadikan dia jodohku
Hanya dia yang membuat aku terpukau

Aku sungguh sangat bermimpi
Untuk mendampingi hatimu
Aku masih terus bermimpi
Sangat besar harapanku
Tuk hidup berdua denganmu

Aku sempurna denganmu
Ku ingin habiskan sisa umurku
Tuhan jadikanlah dia jodohku
Hanya dia yang membuat

Denganmu aku sempurna
Denganmu ku ingin habiskan sisa umurku
Tuhan jadikanlah dia jodohku
Hanya dia yang membuat
Hanya dia yang membuat
Aku terpukau

This song remind me of someone that i feel complete when Im being around him but he doesnt feel the same way as I do.. Just another history of my life.. Pretty sad ahh!!

Sunday, October 19, 2014

Satu malam di KLIA - Menyambut

Minggu lepas ramai orang yang baru mengerjakan haji dah selamat tiba pulang ke Malaysia. N pun tak lepaskan peluang untuk menyambut salah seorang jemaah haji. Sebenarnya N tak kenal pun siapa orangnya sebab N ikut mertua je. Tapi perasaan teruja tu tetap ada. N respect juga la kat makcik ni sebab dia pergi sorang sorang. Dalam hati kesian pun ada sebab tiada teman samada suami ataupun anak..

Bila fikir-fikir.. Agaknya dah tua nanti macam ni lah yang akan terjadi. Kalau suami dah takder, anak pun dah kahwin tak mustahil hidup akan jadi sunyi tanpa teman.. Gila jauh meleret pemikiran N ni.. Huhu..

kami di klia

Sampai sana terus lepak makan minum kejap sebab flight dari sana belum tiba lagi. Tapi orang yang menunggu sangatlah ramai sampaikan guard kat situ pun marah. Bukan marah menunggu tapi marah sebab orang yang menunggu tu betul betul berkumpul depan laluan keluar gate. Jadi orang yang baru lepas check out susah la nak keluar gamaknya.

kami di klia

Tak ingtlah berapa jam tunggu.. Tapi terasa agak lama la juga. Baby asy pun mengada ngada plus keaktifan dia yang terlampau memang menguji kesabaran semua orang. Dan dia pun sempat pau maktok dia kitkat choc ball sebab ruang menunggu tu betul betul depan kedai yang jual pelbagai jenis makanan ringan. Huishh bahaya sungguh. Bila N masuk, N mampu tengok sambil telan saliva.. Mahal ko harganya. Dah nama pun kat airport kan. Mertua yang awalnya teringin nak masuk kedai chocolate pun tak jadi nak masuk sebab takut baby asy meroyan minta bukan bukan..
satu malam di klia

Lepas dah menyambut dan salam salam makcik tu kelihatan terharu sambil mengalirkan air mata.. Seronok tengok makcik tu. Tertunai hasrat dia untuk menunaikan haji walaupun seorang diri. Baby asy pula, dari sampai hingga la balik memang excited. Seronok dia dapat naik walking elevator tu.. N pun teruja sebab dah lama tak ke airport.. Hopefully lepas ni bila ke sana bukan nak hantar or menyambut tapi N sendiri yang nak naik flight pergi bercuti.. Doa doa kan la ye you all.. Lama dah tak g bercuti :)

Friday, October 17, 2014

Gummy body parts candy

Tengah-tengah kemas almari ofis terjumpa pula gummy ni. Dapat masa buat final table setting. Salah satu tema masa tu Halloween tak silap or science project.

Gummy body parts candy

Niat memang nak makan kalau jumpa benda makan, tapi bila belek-belek. Ishh.. Terus N simpan balik. Macam mana entah nak makan gummy macam ni. huuhu

Second birthday party 2014

Last two weeks company buat birthday party.. Sebelum ni kan N ada kecoh cakap pasal nak bungkus hadiah kan.. Untuk event birthday ni lah. Tak sangka berjaya juga siap on time semua hadiah :D

Sempat selfie dengan hadiah yang N bungkus. Jumlah semua ada 23

Second birthday party 2014

Tak lupa home made cake. Semestinya cake ni kaya dengan bahan-bahan.. Grrr geram tengok

Second birthday party 2014

Makan ada macam-macam.. Menu of the day:

Mee rebus - Pizza - Ayam goreng - Bread butter pudding - Cream caramel - Kuih muih - Durian - Langsat duku - Jambu air - Jambu batu

Second birthday party 2014

Ada durian okay, sementara semua orang serbu makanan kat dalam office. N dah menuju ke luar serang durian. Nasib baik ada jejaka yang duduk di situ dan kupas durian. N keluar je tinggal nak tanggalkan dari pangsa je.. hehe.. Dah lama tak pekena durian, memang makan sepuasnya la.. Sedappp

Pastu perut dah suku kenyang, masuk dalam dan penuhkan perut sampaikan nak balik pun tak larat.. huuhuuu.. Apa-apa pun N really enjoy.. especially the durian.. hehee Dah nama orang asia, siapa yang tak suka durian kan?? (Cik husband busuk tak berapa gemar durian mentah, kami memang tak geng :P)

Thursday, October 16, 2014

Modern bepang

Ingat lagi tak kuih bepang?? Pernah makan? Pinjam kejap gambar dari citarasawan. Bepang asalnya dibuat dari gula dan juga kacang tanah.

bepang kacang

Tapi bepang moden sekarang ni dah tak guna kacang tanah, tapi menggunakan pelbagai jenis kacang yang lain. Rasanya juga lagi enak sebab kacang yang digunakan pun sedap. Dan lagi satu kenapa N suka bepang moden ni sebab ianya lebih nipis dan senang nak gigit. Almaklumlah gigi N ni tak berapa kuat.

Modern gepang

Tapi bepang tradisional masih tak dilupakan, cumanya sekarang dah jarang nak jumpa.. Tapi kalau nak buat sendiri pun boleh. Ramai dah yang post recipe bepang moden dan tradisional ni.. Rajin-rajinlah google ye :D

Twin yolk - anak kembar

Ibu ayam ni bakal mendapat anak ayam kembar sekiranya tak dipecah dan dimasak.. Macam manalah rupanya kalau ada dua ekor ayam dalam satu telur yer?? Hurmm

Twin yolk - anak kembar

 N jumpa dalam youtube.. twin baby chicken :D.

The Big Bad Wolf Book Sale coming coon!!

Event for this coming December 2014.. Simpan duit banyak-banyak ye kawan-kawan untuk shopping buku :D

The Big Bad Wolf Book Sale

5 Dec 14 - 16 Dec 14
24 hours non-stop
Begin: 7am / 5 Dec 14
Ends: 9pm / 16 Dec 14
MIECC @ The Mines

The Big Bad Wolf Book Sale

AWOOOOO!! Ladies and gentlemen, boys and girls, the Big Bad Wolf Book Sale is coming back to MIECC from 5 - 16 December...and I'll be open 24 HOURS round the clock! Make your friends happy and your enemies plain jealous. >) SHARE this news with EVERYONE...the fun's only just beginning!!

Kurang dua bulan je lagi jualan buku ni... Ayuh kumpul duit semua. Kalau berkesempatan, N nak serang juga. Nak beli buku untuk baby asy, buku masakan untuk mertua, buku ilmiah untuk parents, novel untuk N dan buku mancing untuk husband.

Tak tahulah keadaan event ni macam mana sebab sebelum ni N pergi awal tahun 2014, buku boleh diambil sebanyak satu kotak penuh. Boleh baca sini Big Bad Box Sales awal tahun 2014. Best sangat okay..

Wednesday, October 15, 2014

Heavy raining..

Hujan sangat lebat you all.. Sekarang dah jam 5.10

5.30 dah boleh balik. But if the raining is still heavy susah la sikit nak pergi kat kereta.. Tempat you all hujan sekarang ni??


You all.. Sebelum N berangkat pulang marilah kita beringat beramai-ramai. Pandu kereta jap lagi mesti pasang lampu dan jangan bawa laju-laju. Biar lambat asal selamat. Harap guruh dan petir akan berhenti kejap lagi.. N takut kalau drive petir depan mata. Semoga kita semua selamat sampai ke rumah..

Deepavali Kolum

N suka betul tengok kolum yang selalunya dibuat atas lantai menggunakan pelbagai jenis beras warna warni. Setiap kali Deepavali kat mana-mana shopping mall mesti ada kolum ni. Banyak jenis bentuk dengan pelbagai jenis warna. Memang meriah sangat la..!!

Deepavali Kolum

Ni kolum kat Aeon big Seksyen 23, Shah Alam. Walaupun kolum kat atas ni nampak ringkas tapi N percaya pembuatan kolum ni menuntut tahap kesabaran dan kreativiti yang tinggi terhadap pembuatnya :D

Look, the saree.. N suka sangat tengok orang pakai saree.. Kalau pergi kat Jalan TAR, lagilah rambang mata tengok kain saree.. Cantik sangat. Tak berpeluang lagi nak pakai saree setakat ni.

Pemenang Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia

Congrate kepada pemenang yang dapat giveaway sponsored by me, Kapas Putih.

Pemenang Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia

Tapi, N minta maaf la banyak-banyak ye pada pemenang di atas kelewatan watermark ni. Jadual kelas N untuk sesi baru memang sangat padat.. Nak buat pun curi-curi masa.

Watermark N akan email, harap you all suka..

------------------------------------

Bila baby asy deman dan muntah-muntah

mamanya haruslah ambil leave untuk jaga baby sorang ni. Awal pagi semalam dah nak bersiap ke tempat kerja tapi husband minta ambil leave sebab baby asy ni tak sihat dan siap muntah masa N tengah mandi.

Dengan hati yang sangat berat N pun baringlah sebelah baby asy. Bukan tak sayang anak, tapi bila mengenangkan semalam ada tiga kelas pagi dan petang N agak keberatan nak ambil leave. Well, memang dilemma betul bagi seorang ibu yang bekerja macam N ni. Tanggungjawab bukan sahaja dalam rumah tetapi di tempat kerja juga. Dua-dua pun penting dalam hidup N, sebab kalau N tak kerja, banyak lagi masalah lain bakal timbul.. huhu

Bila baby asy deman dan muntah-muntah
** Baru lepas mandi dan sebelum muntah untuk kali ke berapa ntah..

Nak taknak N terpaksa juga ambil leave dan pesan kat officemate untuk pembatalan kelas. N memang tak gemar bila berhadapan dengan situasi macam ni sebab tak mustahil ada juga student yang takkan dapat info pembatalan kelas sehinggalah mereka sampai ke kolej. Macam N lah tu, dulu N selalu terkena. Memandangkan N tak duduk satu tempat dengan rakan kelas, asal kelas batal je mesti N tak tahu.. Bila sampai kelas, kelas kosong.. Huhhh..

Dari pagi sampailah tengah hari baby asy duk muntah je walaupun minum air seteguk. Tapi N tak risau sangat sebab baby asy muntah kahak. Memang elok muntah kahak ni dan N pun agak terkejut sebab kahaknya sangat banyak. Banyak mana dia muntah, banyak tulah kahak dia.. Wowww... Senang betul kahak keluar.. Tapi mungkin sebab ubat yang doktor bagi juga kot. Pagi (4 pagi) sebelum nak g kerja kononnya pun husband dah bawa g hospital Klang. Katanya kat sana ada 2-3 orang patience je. Kat Shah Alam ni bila ntah nak ada hospital, nama je bandaraya tapi hospital takder.. sedih lorr, tengok budget baru-baru ni pun tak cakap pasal hospital shah alam... Apa cer? Common la, penduduk ramai tapi kemudahan bukan tak cukup, tapi takder. Nak bergantung kat klinik, mana ada klinik gomen 24 hours. Kalau ada saper yang tau drop komen ye :D

Second time bagi makan ubat lepas makan nasi tapi tu pun dah petang sikit. Tengah-tengah sakit pun siap aktif main dengan budak yang mak jaga.. Kekadang confius rasa dengan budak sorang ni. Sakit ke??? tapi aktif semacam je tengok.. Hurmm tapi eloklah dari dia duk benyek je atas tilam, lagilah risau kan.

N pula dah3-4 hari dah sakit-sakit tekak, selsema dan batuk sikit-sikit. Tapi still on kelas kelmarin. Suara malu-malu meow pun N redah je, tapi seksa betul nak kawal suara rock macam sekarang ni. Nasib baik hari ni dan esok takder kelas, bolehlah N relakkan tekak untuk kelas Jumaat ni..

Anyway, you all. Doakan baby asy supaya sembuh cepat ye :D

Monday, October 13, 2014

Gula-gula kacang

Haii you all pernah makan tak gula-gula ni. Dalam dia ada inti kacang. Sedap sangat, lebih kurang macam peanut candy.

Gula-gula kacang

Tapi packaging dulu lain, dia macam gula-gula bungkus biasa tu dan paling best ada satu lapisan lutsinar yang membalut gula-gula tu. Dan lapisan tu boleh cair dalam mulut. Memang layan betul.

Tapi member kata sekarang ni derang buat packaging macam ni sebab lapisan lutsinar tu tak boleh makan. (Sumber haram). Erm tak pasti la pula N, baru dengar juga dari member ni. Gula-gula ni tak semua kedai ada jual dan susah nak jumpa. Tapi bila dah jumpa, pekena sekali terimbau zaman dulu-dulu.. Hehe

Sekarang ni tiap kali balik rumah N akan bekalkan beberapa biji untuk baby asy. Baby Asy pun dah pandai, asal nampak muka N je gerenti minta.. le le.. maksudnya gula-gula.. Cik asben pula marah sebab biasakan anak macam tu. Tapi nak wat camner, dia satu hari duduk rumah. Tak g mana, N balik pun penat, jadi rasa macam nak reward dia something untuk happy kan dia. Bila dia happy, N pun happy :D

Cute Singaporean Youtuber - Self Esteem Issues

Hey all.. Nowadays we can watch many things in youtube. The number of video release are mushrooming every single second. There are way much and type of video upload to enjoy.


Well, now i am enjoying video posting by Naomi Neo. She is a Singaporean youtuber. She is so cute. I was think that she is just an ordinary youtuber just like the rest but i was wrong until i come across her blog, then i realise that she is quite famous at Sg. Hurm, but this is not a surprise because there are many star nor celebrity famous because of youtube. Other things also because she is really cute. What ever that she do or what ever expression from her, her face never look ugly.. Always look cute. I am really jealous of her..



Okay, all.. Let me introduce this little and petite Naomi Neo.





She have amounts of video and this one i just found several minutes ago and i think this video suit for introduction of her.. She is talking about Self Esteem Issues. She is so cute and I never realize that she have self esteem issues. The cute and happy go lucky look like her also have issues.. And how about me??? Not cute and my hubby always ask me "Why muka masam"....... haaaa.. feel like i have tons of issues right now. This video really help me to become more positive about myself eventhough sometime i feel that why i cant be beautiful as Naomi Neo or why i cant be as famous as Naomi Neo..

How to deal with Self Esteem Issues accroding to this video:

We should never ever compare our self with someone that better and constantly trying to improve our self because of them

Never ever changed our self into someone we are not because we think become that person will make everyone like us. 

Accept of what we can change and what we cannot change. If we cant change, we should learn how to manage our mind set of how to look at things

Exercise and keep our self occupied with things that we like..

Have fun and just love our self for who we are

Someone else is happy with less than what we have.. 

me said: and this is so true and i hate when i agreeing this statement, seems like i am a bad person.. huhu.. This video is very helpful and give me motivation to think more positive about myself and whatever i do.. Thanks Naomi for this superb advice.

Saturday, October 11, 2014

Horses and lantern show Pavilion, BB

Kelmarin papa ada hantar gambar ni dalam whatsapp. Katanya memang nak pergi sebab mama nak tengok lantern show kat Pavilion, BB.

Horses and lantern show Pavilion, BB

Tetiba bila tengok gambar ada kuda sekali la kat depan entrance ruang legar Pavilion. Cantik sangat kuda ni. Warna pink lagi. Seronoknya kalau dapat pergi jalan kat sini. Mama suka la tu, tengok pink sama geng dengan kuda.. Yehaaa!!!

You all yang suka nak tangkap-tangkap gambar ni bolehlah pergi sana. Kata mama event sampai 12 october 14.. Tapi tak pasti yang mana satu. Kuda or lantern..??

Friday, October 10, 2014

Hair product, please anyone!!

N mempunyai rambut yang sangat tebal. Dan bila tebal secara automatik rambut tak boleh sikat dengan jari macam yang dekat dalam iklan TV tu okay. Tebal, kasar, kering, serabai, kembang inilah ciri-ciri rambut N. Memang cukup pakej.. hehe

Kalau dulu zaman sekolah N mesti guna minyak rambut untuk kempiskan rambut.. Dan bila dah kerja N guna pelbagai jenis produk hair cream. Tapi bila dah sampai satu masa N jadi penat sebab hair cream tu buat kepala N berkelumumur. Dulu pakai conditioner lepas shampoo tapi sekarang dah tak guna sebab ia hanya melembutkan saja, kembang dan kering tetap sebati dengan rambut N.

Sekarang N pakai balik ellips hair vitamin ni. Dah lama tersorok dalam gobok sebab N rasa tak berapa berkesan bila pakai. Tapi baru-baru ni N pakai sebab nak habiskan, N dapat rasakan satu kelainan. Rambut rasa macam best, lembut, terurus sikit dari biasa. Bila fikir-fikir sebelum ni kenapa tak rasa macam ni. Then baru teringat masa N guna dulu rambut lembap. So bila N guna sekarang dalam keadaan rambut kering tu yang dapat rasa kesannya..

hair product for smooth and silky hair

This is a very good product. Dah habis guna, nanti nak kena beli lagi tapi dalam masa yang sama nak juga cuba hair product lain yang mungkin keberkesanan dia lagi okay..

Anyone yang rambutnya tebal macam dawai dan sangat kasar, if u have any hair product yang boleh buat rambut lembut terurus as a silk, please drop a comment yaa.. Thanks

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2


Lagi gambar kat Laman Seni 7

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

MAS Airplane.. Malaysia are still puzzle with the MH 370 issues..

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Art on street.... Cantikkan??

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Ada super mario jugak :D

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Umbrella anyone.. Cantik sangat sebab warna warni

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Berbilang bangsa.. Ini cherita kita

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Wall art.. lebih kurang macam layman punya kreativiti

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Knock knock.. Anyone home??

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Rabbit and permainan lompat-lompat zaman kecik-kecik dulu.. Sekarang ada ke budak-budak yang main jengket-jengket cam ni??

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Another wall art yang sangatlah colorful. Masa tengah lalu kawasan ni ada wedding couple tengah buat wedding photoshoot. Dinding yang dia guna N tak snap sebab bagi peluang kat depa nak bergambar sakan :D

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

This wall art sangat unik sebab ada banyak aircon. Dan kat celah-celah aircon tu pun ada lukisan

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

No to cigarette okay.. Bad for our health

A smoker may look healthy on the outside,
but not inside.

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Sangat cantik.. Warna warni memang menarik perhatian :D

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Habis sudah.. Sebenarnya N tak tahu mana hujung dan mana satu mula.. Tapi kalau nak pergi boleh mula dari dulang warna-warni yang ada batang kayu cam kat bawah ni takpun dari cermin pecah yang ada burung tu..

Laman seni Seksyen 7, Shah Alam - Part 2

Masa N pergi tu, kami berhenti kat tengah-tengah, The Teratak. Jadi kami masuk dan pergi menghadap ke cermin pecah dan berpatah balik untuk pergi ke lorong yang lagi satu.. Rajin betul patah-patah balik kan.. Ye lah, first time pergi memang tak tahu route dia macam mana. Peta pun takder.