About Me

My photo
Hey.. Jus cal me N kay.. do enjoy reading my blog :D

Followers

Friday, July 5, 2013

Tutorial Clear Skin (Smart Blur)

Dah agak lama tak buat tutorial.. So harini jom kita belajar macam mana nak lembutkan gambar ataupun clear skin..


Gambar sebelum dan selepas..


Macam biasa kena pilih gambar dahulu.


Oleh kerana gambar yang N pilih ni agak gelap, so apa kata kita cerahkan dulu gambar. Klik sini untuk tutorial cerahkan gambar.

Kemudian klik butang filter arahan no 4.


Lepas tu akan ada satu pop-up folder window akan keluar. Clear skin ada dua:

Smart blur - Melicinkan (lembutkan) struktur gambar
Noise reduction - Mengurangkan bintik-bintik hitam dalam gambar

 Tapi N pilih yang smart blur clear skin. Nak guna dua-dua pun takder masalah.


Lepas pilih smart blur clear skin akan ada satu lagi pop-up window akan keluar.

Drag button sehingga dapat gambar yang dikehendaki..

Harus diingat, selepas clear skin dilakukan ke atas gambar, saiz gambar tersebut akan berkurang :D

Then last sekali, bolehlah save :D

3 comments:

  1. nice sharing nad and thanks for sharing... *_^

    ReplyDelete
  2. dengan photoscape jugak sis? wah.. tenkiu for sharing sis ^^

    ReplyDelete

Jangan malu-malu tinggalkan sekomen dua.. :D