About Me

My photo
Hey.. Jus cal me N kay.. do enjoy reading my blog :D

Followers

Friday, October 31, 2014

Photo editor app on my android

N ni tak lah berseni sangat. Tapi N suka seni walaupun masa sekolah SPM dulu tak ambil seni.. Urmm. Bila imbas balik nyesal pula tak ambil test tambahan seni.. huuhu

N ni suka sangat tangkap gambar dan menjadi kebiasaan lepas tangkap gambar of course lah gatal tangan nak edit gambar. Dah kata muka tak cantik cam Anzalna kan, jadi haruslah touch up kasi cerah dan smoothkan gambar so that tak nampak cacat cela kat wajah.

Dalam masa yang sama juga N suka scrapbooking or collage. Kalau sebelum ni N kena transfer gambar dari hp ke pc untuk edit. Software yang N gemar guna adalah Photoscape. Memang dari dulu sampai sekarang photoscape yang paling senang nak guna selain dari photoshop yang complicated dan berat.

Tapi, bila dah ada hp baru.. tak baru sangat sebab beli second hand je. Hadiah dari papa :D.. N cuba cari app yang boleh diguna pakai untuk edit gambar. Dan nahhhhhhhhh... jumpa satu.. PHOTO GRID

Memang sangat puas hati la guna PHOTO GRID ni. Sangat senang. Kalau dulu nak edit kena transfer masuk dalam PC tapi sekarang ni dah tak payah susah-susah. Boleh edit terus je dalam HP sebab HP dah upgrade. Gila ketinggalan N ni.. huhu

Photo editor app on my android

Gambar N kat atas adalah hasil daripada salah satu setting yang ada dalam camera hp N. Namanya pop-art, nanti ada masa N cerita pasal camera phone setting ni. Cantik sangat hasilnya. Muka N tukar jadi kartun. Tapi collage kat atas ni N guna PHOTO GRID.

Photo editor app on my android

What is the awesome photo editor that i used on my android??

Would you care to know?

Its PHOTO GRID..

Apa yang best sangat pasal PHOTO GRID ni??

Photo editor app on my android

Kebanyakan application photo editor tentu akan ada sticker. Jadi Photo Grid pun ada jugalah sticker. Tapi ada setengah sticker kene download duluu sebelum nak guna. Tapi jangan risau, semuanya free.

Photo editor app on my android

Apa lagi yang menarik dalam Photo Grid ni??

BACKGROUND
Untuk buat collage or scrapbook guna pg ni, kita boleh pilih banyak jenis background. Dah beberapa bulan N download PHOTO GRID ni dan boleh kata N guna setiap hari tapi N masih tak sempat nak guna ke semua jenis background. Tapi berharap pg akan buat lagi banyak background yang baru :P

FILTER
Pastu untuk edit gambar pun ada. Nak buat style apa semua pun ada. Kalau takmo guna filter, nak adjust sendiri pecahayaan dan color pun tak jadi masalah.

RATIO
Size untuk canvas collage boleh pilih nak besar mana.. 

Photo editor app on my android

FONT
Font dia pun banyak. Ada cecah 20 lebih kot.. Dari yang formal sehinggalah yang fancy semua pun ada. Shadow dan line untuk font pun ada..

FONT COLORS
Walaupun tak banyak pilihan tapi ianya tak jadi masalah..


Photo editor app on my android

FILTER
Okay lagi sekali nak cerita pasal filter or photo adjustmen. Kalau nak buat collage guna photoscape dalam PC, N mesti ada masalah nak edit setiap gambar yang N letak dalam collage. Tapi kalau guna PHOTO GRID ni, N tak payah susah-susah nak edit dulu gambar tu dan save. Bila guna pg ni gambar tu kita boleh on the spot edit.

CROP
Dan bukan boleh edit cahaya and filter bagai on the spot, nak crop terus masa tengah buat collage pun tak jadi masalah. Part nilah yang N paling suka pasal PHOTO GRID ni.

QUALITY
Dan lagi satu pasal kualiti gambar memang superb sebab gambar boleh disimpan dalAm bentuk HD.. Jadi kualiti gambar memang takkan lari punya.. 

-----------------------------------

Masih belum ketinggalan untuk you all yang tak join lagi segmen bloglist bulan november kapas putih.. Tamat jam dua petang kejap lagi :D. Klik banner kat bawah untuk join..

8 comments:

  1. Sue pun suka guna pg jg. Blom hbs explore lg.

    ReplyDelete
  2. Kenapa saya punya pg tak sebegitu banyak option?

    ReplyDelete
  3. Tak pernah guna lg sebenarnya. Hehe

    ReplyDelete
  4. rajinnya edit gambar guna henpon. kalau CT tak puas rasanya. kena pakai laptop jugak. kalau stakat nak edit sikit sikit kasi cerah baru guna app.. hahaha kantoi :P

    ReplyDelete

Jangan malu-malu tinggalkan sekomen dua.. :D