About Me

My photo
Hey.. Jus cal me N kay.. do enjoy reading my blog :D

Followers

Tuesday, April 15, 2014

Apakah itu Barista ataupun Bikini Barista?

Pernah dengar tak perkataan Barista ataupun kalau you all lalu-lalu kat depan restoran pernah tengok tak helaian kertas jawatan kosong yang tulis Barista. Selalu tengok selalu dengar tapi tak tahu apa maksudnya.

Okay N kasi pengenalan sikit la yer, menurut wikipedia Barista boleh juga dikenal sebagai Bartender or Bar Person yang membawa maksud " A person who serves behind the counter in a coffee shop " ataupun " Orang yang menyediakan minuman di sebalik kaunter di kedai kopi ". Kalau translation N salah tolong betulkan ekk..

Bikini Barista

Tapi tengah -tengah duk search pasal Pembantu pelanggan FnB, N terjumpa satu info menarik, Bikini Barista. Ahh pelik betul, first time tahu pasal Bikini Barista. Okay kita tengok perkataan asalnya dulu. Menurut website ni, Barista membawa maksud

"A barista is male or female 'bartender', who typically works behind a counter, serving both hot drinks (such as espresso), and cold alcoholic and non-alcoholic beverages, not a coffee-maker specifically"

Manakala penambahan Bikini Barista membawa maksud:

" A bikini barista is a person who prepares and serves coffee and drinks while dressed in scanty attire such as bikini or lingerie. This marketing trend (sometimes referred to as sexpressor bareista)"

So maksud Bikini Barista ialah orang yang membuat / menyediakan minuman dan berpakaian bikini. Ini adalah salah satu kaedah pemasaran yang diguna pakai. Urm mesti laku kan kedai yang ada Bikini Barista ni, mesti pelanggan asyik syok order air minum sampai kembung perut.. :P


3 comments:

  1. bila mention pasal barista teringat Starbuckss...muahahahaha...

    ReplyDelete
  2. farah ada kenangan ke kat starbuck..hehe

    KA.. haa berjenis jenis juga barista ni..

    ReplyDelete

Jangan malu-malu tinggalkan sekomen dua.. :D